Vapaaehtoistyö

Täällä Betaniahjemmetissä vanhuksille järjestetään paljon erilaista toimintaa. Täällä on kaksi työntekijää, joiden työnkuvan kuuluu aktiviteettien järjestäminen asukkaille, mutta pääasiassa toimintaa järjestävät vapaaehtoiset. He mm. ajeluttavat heitä ympäri kaupunkia kierrellen ja katsellen maisemia, pitävät heille jumppatuokioita, järjestävät juhlia, pitävät laulutuokioita, pelaavat erilaisia pelejä ja pitävät baaria. Yleensä kaikki mitä he järjestävät tapahtuu Regnbuen- salissa, mutta joskus myös ruokasalissa. Vapaaehtoisia on yhteensä 18.

Työntekijät eivät juurikaan osallistu vapaaehtoisten järjestämiin tapahtumiin esimerkiksi auttamalla heitä, mutta heitä onkin sen verran että he kykenevät ohjaamaan, auttamaan ja seurustelemaan asukkaiden kanssa myös keskenään. Osa vapaaehtoisista on vanhoja työntekijöitä, jotka ovat jääneet eläkkeelle, mutta myös ihan puhtaasti hienoja ja auttavaisia ihmisiä jotka haluavat järjestää ikäihmisille mielekästä toimintaa ja tekemistä.

Jotkut työntekijät ovat kertoneet, että he ovat ennen täällä työskentelyä olleet töissä muissa vanhusten hoitokodeissa, eikä niissä ole ollut läheskään näin paljon vapaaehtoisia tai edes näin paljon toimintaa kuin täällä.

Mielestämme on todella hienoa, että on ihmisiä jotka haluavat puhtaasta auttamisen halusta järjestää ikä-ihmisille kaikkea mukavaa touhuamista. Olemme osallistuneet myös pariin jumppatuokioon jonka vapaaehtoiset järjestivät asukkaille. Jumppasimme tuolien avulla ja oli hieno huomata että mukana oli myös asukkaita jotka olivat pyörätuoleissa ja että heidätkin otettiin mukaan. Ja vaikka aina ei jalka ehkä noussut he tekivät kaiken niinkuin itse pystyivät. Vapaaehtoiset myös kannustivat hienosti asukkaita jumppaamaan. Mukana oli myös asukkaiden omaisia, joiden kassa tarjoilimme asukkaille välillä vettä ja jatkoimme jumppaa. Lopuksi annoimme vapaaehtoisten ja omaisten kanssa pienen niskahieronnan kaikille osallistujille. 



Asukkaat pelaavat lautapeliä.

Jumppatuokio.

Asukkaat lähdössä ajelulle.

Anniina & Iida


Asiakkaan haastattelu vapaaehtoistyöstä Teneriffalla, Anna Helminen ja Marjut Leinonen


Tenerifan Puerto de la Cruzin vapaaehtoistoimina toimii seurakunnan kautta.
Haastattelimme vapaaehtoistyön saajaa.

Vapaaehtoistyö Englannissa

Terveppä terve!

Meän oli tarkotus kirjottaa vapaaehtoistyöstä tänne, niin tässä tullee vähän juttua siittä.

Eli ollaan juteltu tosi paljon meän työkavereitten kanssa kaikkea tähän liittyen. Meijän työpaikalla ei vapaaehtoistyötä sillain esiinny. Silloin tällöin käy koululaisia askartelemassa jotaki sisustus juttuja hoitokodin käyttöön. Muuten kaikille maksetaan siittä, että ne siellä aikaansa viettää. Työhän vaatii tosi paljon energiaa psyykkisesti että fyysisesti. Hyvin harva alkaa tekkeen ilman palkkaa hoitotyötä. Työntekijöillä on työpäivät 12h, eli ne alottaa 8 aamulla ja lopettaa klo 20 illalla. Meän tyyppisiä opiskelijoita ei ole ennen tässä työpaikassa ollu, mutta luultavasti tulevina vuosina tämmöstä on luvassa enemmän!



PS. Huomenna on jo lähtö kotia!! Herranjestas.
Ollaan nautittu kyllä hulluna meän työpaikasta ja porukasta. Ne on ollu tosi mukavia meitä kohtaan!
Tarjosi meille nyt viime tiistaina drinksut siittä, että ollaan oltu avuksi ihan oikeasti. Saatiin siinä samalla aivan ihana lahja muistoksi asukkaista ja työntekijöistä. Ja vielä kaiken lisäks vimppana päivänä oli kakku tehty meitä varten!! Siis ihan hullun ihania nuo! :)

- Annika ja Kristina



3.11.2016

Vapaaehtoistyötä Kööpenhaminassa, Betaniahjemmetissä

Julia ja Melina haastattelivatkin jo muutamaa vapaaehtoistyöntekijää Betaniahjemmetissä, joten itse ajattelin esitellä vapaaehtoistyötä in action! 

Vapaaehtoistyöntekijöitähän täällä on siis noin kahdeksantoista ja he osallistuvat esimerkiksi kaikenlaisten aktiviteettien järjestämiseen.


Joka kuukausi asukkaille jaetaan lehtinen, jossa kerrotaan kaikenlaista tietoa Betaniahjemmetistä. Siinä lukee esimerkiksi sen kuukauden asukkaiden ja työntekijöiden syntympäivät, uudet asukkaat ja työntekijät sekä mahdollisesti pois nukkuneet asukkaat. Lehtisestä löytyy myös tulevia tapahtumia ja viimeisellä aukeamalla on kalenteri, jossa lukee jokaisen päivän aktiviteetit. Tavallisia aktiviteettejä ovat esimerkiksi laulutuokiot, askartelu, jumppaus, raamatun lukeminen, bingo ja kirkolliset messut tai hartaudet. Aktiviiteettien järjestämisessä ja toteuttamisessa vapaaehtoistyöntekijöiden panos on tärkeää. 






Näissä kuvissa ollaan aktiviteettitunnilla Regenbuen - salissa ja vuorossa oli käsitöiden tekeminen. Varsin naispainotteista oli tällä kertaa. Mukana oli muutama työntekijä, mutta muuten vapaaehtoistyöntekijät auttoivat asukkaita ja olivat heidän seuranaan. Tämä on hienoa, sillä kaksi työntekijää ei olisi riittänyt auttamaan ja seurustelemaan kaikkien asukkaiden kanssa.


Aina ei tarvitse olla touhuamassa, aktivitteettitunnilla voi myös istuskella ja kuunella musiikkia!

Muutama vapaaehtoityöntekijä järjestää ruokasalissa parin viikon välein baaritarjoilua. Silloin on mukava seurustella ja kippistellä muiden kanssa.


 

Tällä aktiviteettitunnilla vuorossa oli pelailua, askartelua ja hieman silmä-käsi koordinaation sekä hienomotoriikan harjoittelua. Se olikin varsin tarkkaa puuhaa.




Laulutuokiolla laulettiin asukkaiden lempilauluja pianon säestyksellä, itse en valitettavasti osannut laulaa yhtäkään... Vapaaehtoistyöntekijöitä oli mukana auttamassa jos esimerkiksi oikeaa sivua ei tahtonut löytyä ja tietysti laulu kajahti komeammin kuuluville muutaman apurin avulla.

Itselleni päällimmäiseksi ajatuksesi vapaaehtoistyöstä jäi se, ettei asukkaille tarvitse järjestää kovinkaan monimutkaisia tempauksia. Mukavat ja yksinkertaiset asiat kuten laulaminen tai kutominen ovat varmasti juuri sopivaa ajanvietettä ikäihmisille. Tärkeintä on se, että arjessa on mukavaa sisältöä ja ihmisiä joiden kanssa vaihtaa omia ajatuksia ja tietysti se päivän sää. Joten vapaaehtoistyöntekijäksi ryhtyminen ei vaadi suuria luovia lahjoja, vaan aitoa halua ilahduttaa ikäihmisiä yksinkertaisilla ja helpoilla asioilla. 

Täällä olevien vapaaehtoistyöntekijöiden hymyistä ja olemuksesta - vaikka kieltä en ymmärräkään - näkee, että ovat aidosti läsnä ja tykkääväät työstään vapaaehtoistyöntekijänä. 

Mutta jotta homma ei mene ihan liian yksinkertaiseksi, ajattelin vielä mainita tämän spesiaalin asian Betaniahjemmetistä:



Asukkaat pääsevät nimittäin myös matkustelemaan! He ovat matkustelleet niin Tanskan sisällä kuin muualla Euroopassakin. Tänä vuonna he olivat olleet Espanjassa seitsemän päivää. Eräs työntekijä kertoi järjestelyn olevan melko kova homma, mutta hän sanoi hotellien ja lentokenttien olevan erittäin avuliaita auttamaan pyörätuolien, rollaattorien ja kaiken muun kanssa. Tämän neljän viikon jälkeen olen itse harkinnut vakavasti muuttavani Betaniahjemmettiin eläkepäiviä viettämään.

Parhain terveisin,
Emma



8/11/2016


Hastings vapaaehtoishaastattelu: Merike




Vapaaehtoistoiminta Hastingsissa:

Minä haastattelin omaa työkaveria. Hänen nimi on Mary. Hän on Hastingsissa sijaitsevan kirkon lasten ryhmän ohjaajaa.  Mary kertoi haastattelussa, että browniet on  ainoastaan tytöt. Brownien ikä on 7-10 vuotta. Yli 10 vuotta täyttänyt browneista tulee englantilaisia Lottaita. Koulun päättyessä, brownieillä on iso matka yhdessä. Kerran browniet olivat käyneet yhdessä syömässä jäätelöä hiekkarannalla. Muuten joka vikkoitaisissa tapaamisissa browniet työskentelevät, jotta he tienaisivat brownien rintamerkit. Osallistuin myös kerran heidän viikottaisessa tapaamisessa. Siellä browniet näyttivät minule omia rintamerkkejä mitä he olivat tienannut. Browniet myös kertoivat, minkälaisia rintamerkkejä he haluaisivat tienata. Tapaamisilla Mary ohjaa lapsia leikeissä. Mary'n ohjattuja lapsia on kiva katsoa, koska heidän yhteistyö sujuu hyvin.

Puhumalla Mary'n kanssa ymmärrän että tällainen lasten leikkiryhmä on tärkeä lasten perheille, mutta erityisesti lapsille. Ryhmässä lasten yhteistyö auttaa kaikilla jäsenillä sopeutua ryhmän tekemisiin. Se on todella tärkeä, jos lapsiperhe muuttaa ulkomailta Hastingsiin. Täällä hetkeellä Maryn ryhmässä ei ole browneja joilla olisi ulkomaalaistausta, mutta Mary kertoi että heillä on ollut menneisyydessä myös lapsia jotka eivät ole perinteisiä brittejä. Brownien kautta lapset sopeutuvat helposti yhteiskuntaan ja iso muutto ei olisi haasteellista lapsille. Mary kertoi minulle, että jokaisen lapsen käyntimaksu on 3 puntaa. Siitä rahasta maksetaan kaikki lasten käytössä olevat leikkitavarat, sekä kynät että vuoden lopussa iso matka ja siitä tuleva vakuutus.

Vähäisen Marysta:
Mary on pitkään aikaa ollut toiminnassa Brownie ryhmän kanssa. Itseasiassa Mary on ollut lapsuudessa myös itsekin brownie. Kun Mary oli 13, hänestä tuli nuori ohjaaja, eli hän oli apuohjaaja. Mary oli apuohjaaja n. 15 vuotta. Hän keskeytti, kun hän sai oman esikoislapsen, mutta vuosia myöhemmin hän palaasi brownien toimintaan. Kyseisen ryhmän kanssa, Mary on ollut toimimassa n. 3 vuotta nyt.

Mary on ottanut kursseja, jotta hän saisi olla ryhmän ohjaaja. Hän on saanut kaikki kurssit melkein tehty. Mary kertoi että hänen täytyy myös osata käyttää tietokonetta brownien kanssa.

Vaikka Mary on oman brownien ryhmän ohjaaja, Marylla on myös oma pomo. Hänen työ on tarkastella jokaisen brownie ryhmän toimintaa ja hoitaa laskut browneihin liittyen.

Mary'n kaikki omat lapset ovat ollut myös aktiivisesti toimimassa browneissa sekä cubeissa ja browneista on tullut guides.

Ohjaajana hän suunnittelee oman brownie ryhmän toimintaa ja hän osallistuu tärkeissä tapaamisissa.

Mary voi täällä hetkeellä ottaa omaan ryhmään n. 12 brownie tyttöä, koska Marylla on myös apuohjaaja. He toivovat, että pian he voisivat laajentaa ryhmän kokoa, koska brownie toiminta on suosikki Hastingsin lapsiperheiden kanssa.

Mary kertoi, että jos aikuinen haluaisi tulla apuohjaajaksi, hän ei tarvitse mitään kursseja. Aikuisen täytyy vaan tuoda CRB paperi brownien yleistoimistoon.


Muuta lyhyttä tietoa browneista:

* Browniet Hastingsissa perustettiin yli 100 vuotta sitten.
* Poika ''browniet'' on cubit
* 10 vuotta vanhoista browneista tulee guides
* 10 vuotta vanhoista cubeista tulee scouts



Tanska, Kööpenhamina, Betaniahjemmet


Vapaaehtoistoimintaa:




  • Yli 90-vuotias vapaaehtoistoimija järjestää kerran tai kahdesti viikossa baarin alakerran ravintolaan terassin eteen ja tarjoilee pientä syötävää vanhuksille ja juotavaa. 





  • Työpaikalla järjestettiin avoimet ovet kansainvälisenä Alzheimerin päivänä. Siellä myytiin asukkaiden tekemiä keksejä ja rahat lahjoitettiin Alzheimerin järjestölle. Tapahtumassa tarjoiltiin syömistä ja katsottiin Betaniahjemmetin itse kuvaama elokuva, joka liittyi muistisairauteen. Vapaaehtoistyöntekijät olivat matkassa järjestämässä tapahtumaa ja auttoivat vanhuksia tapahtuman ajan.
"HUSK MIG" = muista minut








  • Tässä linkki videoon, jossa haastattelemme työntekijää ja kahta vapaaehtoistoimijaa:

https://www.youtube.com/watch?v=0FnM6sou5Fc


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ulla-Stiina ja Veera


Teneriffan ev.lut. Seurakunta
Olimme Puerto de la Cruzin seurakunnassa työharjottelussa. Teneriffan evankelisluterilainen seurakunta on osa Suomen luterilaisen kirkom ulkosuomalaistyötä, joka palvelee turisteja ja ulkomailla asuvia. Luterilaisen kirkon turistityö alkoi Teneriffalla virallisesti vuonna 1977. Seurakunta kattaa menonsa pääosin kolehti- ja myyjäistuloilla.
I
Videot; Vapaaehtoistyö ja seurakunnan esittely
https://m.youtube.com/watch?v=LfSqC1AvJ5A

https://m.youtube.com/watch?v=DDeqvoRUgrM
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mirkan ja Minnan elokuva, Teneriffa




Tsekki; Santerin ja Merin haastattelemassa vapaaehtoista

Tsau Brnosta jälleen!

Enään muutama hassu päivä ja sitten on aika palata kotiin. Tuntuu ikävältä. Tahtoisin jäädä vielä tänne. Ilma on ollut ihana, tosi kesäinen. Jäätelöä ollaan syöty paljon, nautittu Brnon maisemista ja hengailtu Santerin työpaikan vapaaehtoisten kanssa. He ovat aivan huippua porukkaa. Vaikka minä en työskentele Salesianissa, olen silti tervetullut sinne ja tutustumaan heihin. He ovat hirveän ystävällisiä, mukavia ja hauskoja. Olemme pelailleet pari kertaa lentopalloa yhdessä. Olin ensin tosi hermostunut, sillä en osaa yhtään lentopalloa ja pelkäsin olevani ainoa. Mutta tuo on niin rento porukka, ettei se haittaa. Hauskaa oli!

Tuntuu ikävältä palata takasin Suomeen sen jälkeen, kun on tutustunut näin huikeisiin ja ihaniin ihmisiin. Toivottavasti voi sanoa vain näkemiin eikä hyvästi.

Tässä vielä yksi haastattelu. Saimme yhden Salesianin huikean vapaaehtoisen kertomaan omia fiiliksiä vapaaehtoisuudesta. Super!!

https://www.youtube.com/watch?v=oVFGJX5u7cA&feature=youtu.be

Terkuin Meri ja Santeri



Vapaaehtoistoiminta

Hei,
Harjoittelu alkaa olla jo voitonpuolella, ensiviikko on jo viimeinen. Niimpä ajattelimme kirjoittaa nyt muutaman sanan vapaaehtoistoiminnasta täällä Hastingsissa. Meillä ei ole kummassakaan työharjoittelupaikassa vapaaehtoistoimintaa, joten päädyimme tarkastelemaan aihetta Hastingsin tasolla.

Täällä vapaaehtoistyö on melko laajamittaista verrattaessa Suomeen ja vapaaehtoistoimintaa on monenlaista. Jo koululaisia ohjataan vapaaehtoistoimintaan koulun ohella. Toimintaa voi olla esimerkiksi muutama tunti viikossa tai kerran kuussa tai kerran parissa viikossa.

Seuraavaksi listaamme joitakin vapaaehtoistoiminnan muotoja täällä Hastingsin alueella;
- Ikäihmisten/apua tarvitsevien auttaminen päivittäisissä askareissa esimerkiksi koiran ulkoiluttamisessa, nurmikon leikkaamisessa tai kaupassa käymisessä
- Vapaaehtoisena toiminen kaupassa
- Tukihenkilönä toiminen henkilölle, joka on joutunut rikoksen uhriksi tai jonka perhe on joutunut rikoksen uhriksi
- Radiojuontajana toimiminen
- Dementiaa sairastavan tukihenkilönä toimiminen
- Tukihenkilönä toiminen henkilölle, joka on vankilassa ja vankilassa olevan läheisille ja perheelle

Vapaaehtoistyöntekijä ohjaa tien ylitystä koulun läheisyydessä

Palaamme jälleen ensiviikolla vapaaehtoistoimintaan, kun olemme saaneet lisää materiaalia aiheeseen liittyen! :)

- Iida, Sini & Emilia



Santeri ja Salesian center

Tsau!

Elikkäs meikä on ollu Salesian center nimisessä mestassa duunissa täällä Brnossa, paikka on siis kirkon alainen nuorisotila joka tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin aktiviteetteihin sekä vapaaseen olemiseen. Salesianissa järjestetään erilaisia liikunta, käsityö sekä musiikki kerhoja. Vapaa-ajan viettoon Salesian tarjoaa kolme urheilukenttää sekä sisätilat joissa on mahdollisuus pelata erilaisia pelejä sekä oleskella.

Salesianissa käy n.50 nuorta per päivä ja heidän ikäjakauma on 7-20-vuotta. On tosi jännä huomata, kuinka vanhemmat nuoret ottavat nuorempia mukaan juttuihinsa ja pystyvät mukauttamaan oman tekemisen tasoa kanssa touhaajien mukaan. Suosituimpia aktiviteetteja on varmasti jalkapallo sekä sisällä pelattavista pöytäjalkapallo.

Työkaverit vaihtuu oikeestaan joka päivä, koska joka päivälle on eri vapaaehtoiset.ja näin ollen on tullu tosi paljo uutta porukkaa johon tutustua. Työkaverit on tosi mukavia  ja suuri osa puhuu todella hyvää englantia ja hyvin on tullu kommunikoitua. Joka päivälle on myös eri vastaava työntekijä ja siten jokaisen päivän pomokin on vähä erilainen.

Itse tulee pelattua varmaankin eniten jalkapalloa, koska pelatessa ei tarvi kommunikoida niin paljoa ja silti ymmärretään toisiamme. Muuten nuoret eivät puhu englantia hirveän hyvin ja pitää turvautua usein työkaverin tai jonkun muun apuun kommunikoidessa. On kuitenkin hyvä, että nuoret yrittävät silti puhua englantia!

Tähän loppuun vielä video vapaaehtoisten käytöstä salesianissa!


https://youtu.be/PRoiBBP3obs




Hei!

Nyt vähän jatkoa vapaaehtoisteemaan liittyen. Tutustuimme Mencap Open Doorin ja St. Michael's Hospicen toimintaan. Tarkoituksemme oli vierailla St. Michaelssissa, mutta he eivät vastanneet yhteydenottoomme joten vierailu jäi tekemättä. Etsimme hieman tietoa heidän toiminnasta internetistä. St. Michael's Hospicella on yli 900 vapaaehtoistyöntekijää tai toiminnan tukijaa. Vapaaehtoiset mm. auttavat ihmisiä arjessa ja tarjoavat hoitopalveluita. Viime vuonna St. Michaelsin vapaaehtoiset antoivat yli 100000h omaa aikaansa vapaaehtoistoiminnalle. Jos kyseisistä tunneista olisi maksettu minimipalkkaa, olisi summa ollut n. 1000000 euroa. Vapaaehtoistyö on St. Michaelsille siis todella tärkeää.
St. Michael's Hospice järjestää monenlaisia tapahtumia
St. Michaelssin järjestämä "kirpputori"
Vapaaehtoisia haetaan mm. näin

Mencap Open Dooriin tutustuimme kahden ystävämme kautta. Mencap Open Door on päivätoimintakeskus kehitysvammaisille ja heidän perheilleen. Mencapissa on tänä vuonna ollut jo yli 50 vapaaehtoista, tosin myös harjoittelussa olevat opiskelijatkin lasketaan vapaaehtoisiksi. Osa vapaaehtoisista toimii säännöllisesti, mutta suurin osa satunnaisesti. Monet Mencapin vapaaehtoisista ovat College-opiskelijoita tai työkokeilussa olevia. Mencap ei itse hae vapaaehtoisia, vaan vapaaehtoiset itse tarjoavat apuaan. Vapaaehtoiset toimivat avustajina päivän aktiviteeteissa ja osa vapaaehtoisista myös itsenäisesti vetää niitä. 

Nyt lähdemme nauttimaan Lontoon auringosta ja ensiviikolla palaamme asiaan audiovisuaalisen tuotoksen kera!

- Iida, Emilia ja Sini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Thanks for reading!